Ondt i ryggen

Det bedste middel mod rygsmerter er bevægelse, både som behandling og forebyggelse.

Kropsfundamentet, Kolding

Har du ondt i ryggen så få en effektiv behandling med Body SDS kropsterapi

Ondt i ryggen skyldes 80% af tiden et hold i ryggen

 

Ondt i ryggen er en folkesygdom, og hver fjerde dansker får årligt rygsmerter af den ene eller anden årsag. Når vi får ondt i ryggen, har de fleste en tendens til at “passe ekstra på” og bevæge sig mindre. Men bevægelse er faktisk vigtigt for at komme tilbage til normalen. En brugerundersøgelse foretaget af Body SDS viste, at 90% mærkede en forbedring, når de benyttede Body SDS kropsterapi. Når jeg behandler folk, der med rygsmerter, bruger jeg behandlingsteknikker, som respektfuldt hjælper med at skabe større frihed og mere bevægelse i ryggen, og hvis der er utryghed forbundet med bevægelse af ryggen, så er det vigtigt, at vi også ser på den del.

 

Hold i ryggen er oftest årsagen men ikke altid

 

Der kan være mange grunde til, at du har ondt i ryggen. 80% af tiden skyldes det hold i ryggen af forskellig størrelse, men i ca. 10-15% af tilfældene skyldes rygsmerter mere komplicerede tilstande.

Der er mange problematikker, som kan relateres til ondt i ryggen / ryggen. Nogle ser jeg oftere end andre, og jeg har her listet nogle gængse problematikker (listen er ikke udtømmende):

• Spændt og øm rygmuskulatur
• Stivhed eller skævhed omkring ryggens led
• Hold i ryggen
Ondt i lænden
• Iskiassmerter
• Scheuermann (krum ryg)
• Skoliose (skæv ryg)
• Spinalstenose (forsnævring af rygkanalen)
• Spondylolistese (forskydning fremover af ryghvirvel)
Diskusprolaps
• Slidgigt

Mistænker du nogle af de fem nederste tilstande, så vil jeg anbefale dig også at kontakte egen læge. Hvis du har nogle af de tilstande, så betyder det ikke, at jeg ikke kan gøre noget for dig. Men din læges vurdering kan både give klarhed i forhold til, hvordan jeg skal behandle, og om der skal gøres andres tiltag.

Som du ser, kan der være mange problematikker relateret til ryggen, men i denne artikel vælger jeg herfra, at se lidt mere på hold i ryggen.

 

Hold i ryggen rammer alle på et tidspunkt

 

Når folk kommer i min klinik, og fortæller at deres ryg har låst sig, så er det meget forskelligt, hvornår det er opstået og af hvilke årsager.

Nogle af de forklaringer jeg oftest hører er:

“Jeg lavede en forkert bevægelse i forbindelse med sport”
” Jeg har meget stillesiddende og foroverbøjet kontorarbejde”
” Jeg har lavet en overbelastning i forbindelse med havearbejde”
” Jeg lavede en forkert bevægelse, da jeg skulle løfte mit barn”
” Jeg vågnede en morgen, og så var min ryg pludselig låst”
” Jeg har været meget stresset på det sidste”
” Jeg er presset følelsesmæssigt”

Som du nok kan fornemme, så kan hold i ryggen opstå af mange grunde. Ofte og sandsynligvis handler det om:

• Overbelastninger
• Forstrækninger
• Afklemninger
• Følelsesmæssige belastninger
• Ubalancer i bevægeapparatet og/eller nervesystemet

Lige meget hvilken af årsagerne der passer på dig, så er der to områder, som ofte går igen i succesfuld behandling af ondt i ryggen.

 

Bevægelse og forståelse er den bedste medicin mod hold i ryggen

 

Folk med hold i ryggen, har ofte den reaktion, at de stopper med at bevæge sig. Det sker selvfølgelig, fordi det gør ondt i ryggen, og fordi man bliver utryg ved smerten eller måske direkte bange for smerten. Det er umiddelbart ikke en god løsning, og der er generelt enighed om, at har man rygsmerter, så bør man bevæge sig ud af smerterne. Det skaber de bedste betingelser for heling af evt. beskadiget væv.

Smerten fungerer som en beskyttelsesmekanisme, der fortæller os, at vi skal ændre vores adfærd, og samtidig motiverer den os til at handle. Det betyder ikke, at vi skal begynde at bevæges os som robotter eller sidde i sofaen i flere dage, hvis vi får hold i ryggen.

Vi skal bevæge os så normalt som muligt, og fokusere på at være afslappede og rolige når vi bevæger os i de områder, som er ømme eller gør ondt. Der er ingen der siger, at du skal udholde at bevæge dig gennem kraftige rygsmerter, men du skal heller ikke undgå smerterne, når du har ondt i ryggen. Smerter er komplekse, og vi skal have muligheden for at nedgradere smertesignalet, hvis der ikke er brug for det længere, og det får vi ikke, hvis frygten for smerten fastholder os i påtaget og unaturlige bevægelsesmønstre.

Så ved ondt i ryggen eller hold i ryggen skal du bevæge dig så normalt som muligt, og der må gerne være smerter, så længe du er afslappet og rolig omkring det, så vi ikke signalerer til nervesystem, at der er fare på færde.

 

Her er nogle af de måder, Body SDS kropsterapi hjælper klienter med hold i ryggen

 

Behandlingsteknikker hvor jeg f.eks. gennem massage og ledmobilisering skaber mere frihed, bevægelse og gennemstrømning i ryggen. Det kan både være i området som er låst, men også i andre områder som relaterer til ryggen.

• Fokus på at klienten får en forståelse for, at smerten ikke er farlig. Hvis vi lærer at tilgå smerten på en rolig, respektfuld og tryg måde, så kvitterer kroppen ofte med mindre ondt i ryggen, og vi genvinder hurtigere vores bevægelse igen.

• Jeg anbefaler, at du får nogle øvelser med hjem, som hjælper dig med at bevæge dig ud af dit hold i ryggen.

• Jeg ser ikke kun isoleret på ryggen – derfor kan min tilgang til ondt i ryggen også handle om f.eks. søvn, kost og åndedræt, hvis jeg vurderer, at det er relevant i dit tilfælde.

 

Har du ondt i ryggen eller måske endda hold i ryggen, så er der masser du/vi kan gøre.

 

Hvis du har spørgsmål til behandlingen eller din problematik, så er du altid meget velkommen til at ringe og få en uforpligtende snak.

 

Mvh. Morten Vestergaard

Kropsfundamentet

 

Relaterede links: