Ondt i foden

Pas godt på dine fødder, de skal bære dig hele livet.

Kropsfundamentet, Kolding

Har du ondt i foden, så er det nu du skal gøre noget ved det.

 

Fødderne er helt bogstaveligt kroppens fundament, derfor er det vigtigt at vi passer godt på dem. Hvis man har ondt i foden når man går eller løber, så kommer man også let til at kompensere og bevæge sig anderledes og det kan give anledning til kompensationsskader andre steder i kroppen som f.eks. knæ, hofte eller ryg. Rigtig mange har svært ved at slippe af med smerter i fødderne, da det af naturlige årsager er svært at aflaste/skåne fødderne. En brugerundersøgelse fortaget af Body SDS A/S viste, at 88% mærkede en forbedring i forhold til deres fodproblemer, efter behandling hos en Body SDS kropsterapeut.

 

Problematikker relateret til ondt i foden / fodsmerter

 

Der findes en del problematikker, som kan relateres til smerter i fødderne. Nogle ser jeg oftere end andre, og jeg har her listet nogle gængse problematikker (listen er ikke udtømmende):

 • Stivhed og ubalance i fodens led og muskler.
 • Hælspore
 • Svangsenebetændelse (fasciitis plantaria)
 • Hammertæer og knyster
 • Platfod (lav svang) og hulfod (høj svang)
 • Nedsunken forfod
 • Forstuvet fod/ankel
 • Spændinger relateret til fodzoner (som ved zoneterapi og akupunktur)
 • Skinnebensbetændelse
 • Gigt
 • Knæ, hofte, ryg og nakkesmerter.

 

Hvis du har ondt i foden, så skyldes det måske, at foden lever en rigid og indelukket tilværelse

 

Hvad mener jeg så med det?

Som jeg ser det, så er en af de væsentligste årsager til mange fodproblemer, den måde vi behandler fødderne på. I den del af verden hvor vi bor, giver det rigtig god mening, at vi beskytter fødderne mod kulden og derudover bevæger vi os i dag mere på den hårde asfalt end på eftergivende jordbund. Desværre er meget fodtøj stift, rigidt og støtter foden alt for meget. Det betyder ikke, at der ikke er et behov for fodtøj med støtte og indlæg, hvis du har fået ondt i foden. Det er dog desværre ofte et behov som vi selv har skabt over tid og som vi nu ikke kan klare os uden. Noget er selvfølgelig også genetik og der er vores muligheder mere begrænset, men der er dog stadig muligheder.

Hvis du allerede har smerter i fødderne, så bliver det sjældent løst ved pludselig at gå barfodet eller skifte til det man kalder en barfodssko. Så vent med at smide dine gamle sko ud og måske er indlæg nødvendigt i en periode. Det tager nemlig tid at vænne fødderne til at blive brugt på en mere naturlig måde.

 

Fodens muskler og led skal gradvist styrkes og smidiggøres, da det er meget mere sandsynligt, at du får ondt i foden, hvis din fod er svag og stiv frem for stærk og smidig.

Både øvelser til at styrke og smidiggøre, samt mere fleksibelt fodtøj er sundt for fødderne. Men hvis du allerede har ondt i foden, så er det vigtigt at du ikke ændrer på for mange faktorer på en gang i jagten på at blive smertefri. Fødderne er for de fleste allerede udsat for en stor belastning på daglig basis, og da det er svært at skåne dem, kan det også være svært at regne ud, hvor meget der skal skrues på de forskellige knapper, for at sikre optimale betingelser. Både for lidt og for meget er problematisk.

Har du ondt i foden. Så kan en bred tilgang være med til at hjælpe dig videre.

 

Det er lettere at skabe optimale betingelser, hvis man har en bred tilgang. Som Body SDS behandler, er jeg både uddannet træner og kropsterapeut. Det betyder bl.a. at jeg har et væld af fodøvelser og samtidig mulighed for at afhjælpe smerter gennem behandling.

Når jeg behandler en klient med ondt i foden, så er der både fokus på symptomerne og den bagvedliggende årsag. Under behandlingen arbejder jeg med at løsne spændingerne i foden og hjælper med at skabe mere frihed mellem leddene gennem behandlingsteknikker som massage, ledfrigørende bevægelser, zonetryk og akupressur.

 

Hvis du har spørgsmål til behandlingen eller din problematik, så er du altid meget velkommen til at ringe og få en uforpligtende snak.

 

Mvh. Morten Vestergaard

Kropsfundamentet

 

Relaterede links: