Ondt i knæet
Knæene bliver udsat for store belastninger gennem hele livet, så hold dem sunde og stærke.
Kropsfundamentet, Kolding
Ondt i knæet skyldes ofte overbelastning
Knæet er et af de led i kroppen, som udsættes for store belastninger gennem hele livet. Knæsmerter kan opstå akut ved et vrid eller fald, men det kan f.eks. også opstå ved begrænsninger i hofterne eller i fødderne. Derfor er det vigtigt at have en helhedsorienteret tilgang, da en dårlig skulder kan føre til skævhed i hoften, som derefter overbelaster knæet. Body SDS kropsterapi behandler det hele menneske, og en brugerundersøgelse udført af Body SDS A/S viste, at 93% af klienterne med knæproblemer mærkede forbedringer efter en Body SDS behandling.
Problematikker relateret til ondt i knæet / knæet
Der findes en del problematikker, som kan relateres til ondt i knæet. Nogle ser jeg oftere end andre, og jeg har her listet nogle gængse problematikker (listen er ikke udtømmende):
- Springerknæ
- Løberknæ
- Meniskskade
- Ledbåndsskade
- Slidgigt
- Slitage
- Inflammation (b.la. i senevæv og slimsække)
- Muskulære ubalancer / ubalance i nervesystemet
- Overbeskyttende adfærd (har man haft meget ondt i knæet, så er det en naturlig reaktion at passe ekstra meget på; måske mere end nødvendigt)
- Hofteproblemer
- Fodproblemer
Problematikker i hofte eller fod er måske årsagen til, at du har ondt i knæet
Hvis funktionen i dine hofter eller fødder er begrænset, så kan det meget vel påvirke knæleddet og resultere i knæsmerter.
Lad mig give et par eksempler.
Fod: Hvis du f.eks. er udfordret af en platfod eller hulfod, så vil det skabe en ulige belastning, som gennem underbenet påvirker knæet på en uhensigtsmæssig måde. Det er en af grundene til, at folk med ondt i knæet går ned i deres lokale løbebutik, og køber indlæg/løbesko som modvirker overpronation og supination.
Hofte: Ved f.eks. løberknæ ser man ofte, at problematikken egentlig ligger i hoften. På ydersiden af knæet, hvor folk med løberknæ oplever deres knæsmerter, hæfter der en store sene som på latin hedder ”tractus iliotibialis”. Denne sene løber op langs ydersiden af lårbenet for at ende i to muskler (gluteus maximus og tensor fascia latae), der begge er relevante for hoftens stabilitet. Så er der ubalance i disse, kan problemet meget vel forplante sig ned i knæet.
Dette er blot to eksempler, hvor ondt i knæet har en bagvedliggende årsag. Der findes mange flere og jo før vi bliver bevidste om dem, jo før kan vi forebygge.
Knæsmerter kan behandles og forebygges gennem Body SDS kropsterapi
Det er som altid bedre at forbygge. Mange oplever, at de efter en løbetur, gåtur eller måske et tungt løft, får ondt i knæet. Meget ofte er det væk dagen efter, og det er jo dejligt. Men det kan være det første tegn på, at der er noget i dit generelle bevægelsesmønster, som du bør være opmærksom på. I værste fald ignorerer du kroppens signaler, og ender ud med langvarige knæsmerter.
Kroniske knæsmerter kan afhjælpes, men bliver nervesystemet først overaktivt, så bliver behandlingsforløbene ofte længere og mere komplicerede.
Heldigvis er Body SDS en behandlingsform, hvor behandleren er udstyret med flere forskellige behandlingsteknikker. Massage, ledfrigørende bevægelser, pulseringer, akupressur og åndedrætsteknikker er nogle af de teknikker, som jeg benytter, når jeg hjælper klienter med ondt i knæet. Det sker gennem en nærværende tilgang, hvor vi sammen finder ud af, hvad det næste skridt er for dig. Måske er det øvelser, så du selv kan arbejde videre mellem behandlingerne. Måske er du ikke motiveret for at lave øvelser, og så tager vi udgangspunkt i det.
Har du ondt i knæet, og er i tvivl om Body SDS kropsterapi, er det rigtige for dig, så er du altid meget velkommen til at ringe og få en uforpligtende snak om behandlingen eller din knæproblematik.
Mvh. Morten Vestergaard
Kropsfundamentet
Relaterede links: